In september en oktober 2021 presenteerde de Stichting Leidse Deken zich in de etalage van het voormalige V&D-gebouw aan de Breestraat. De etalage was opvallend ingericht met prachtige kleurrijke dekens van belangrijke dekenfabrieken als Zaalberg, Scheltema en Van Wijk. De fabrieken zijn begin jaren tachtig van de vorige eeuw verdwenen, maar de zuiver wollen dekens die zij maakten zijn er nog wel en herinneren aan deze ooit roemrijke tak van de Leidse textielindustrie.
In de weekenden waren bestuursleden bij de etalage aanwezig en spraken vele belangstellenden, waaronder oud-medewerkers van de fabrieken en ook veel jonge mensen die gefascineerd door de kleuren en de wol uitleg vroegen over het maakproces. Daaronder twee enthousiaste jonge mensen, Stephan van Plateringen en Natasja Marchese. Hun belangrijkste vragen, die perfect aansluiten bij de ambitie van de Stichting Leidse Deken: Zouden we zo’n mooie warme wollen deken opnieuw kunnen maken? Kunnen we de Leidse dekenindustrie nieuw leven inblazen?
In de daaropvolgende maanden praatten we met hen door over het maken van een Nieuwe Leidse Deken. We brainstormden, bezochten relevante musea en staken ons licht op spinnerijen en weverijen. Samen met de Stichting Leidse Deken willen Stephan en Natasja serieus werk maken van de productie (eerst ambachtelijk en later machinaal) van de Nieuwe Leidse Deken. Zij namen het initiatief voor de subsidieaanvraag Circulair Verwaarden bij Gemeente Leiden, die met 2000 euro werd gehonoreerd. Tevens dachten we samen na over een werkplaats, waar we met de productie van de Nieuwe Leidse Deken zouden kunnen starten.
Begin april 2022 vonden we de perfecte plek voor onze werkplaats in het regulatorhuis van de voormalige gasfabriek aan het Papegaaisbolwerk in Leiden. Het is een pand van de Est-Art-Foundation, dat wij mogen gebruiken tegen een redelijke vergoeding. In deze werkplaats stonden binnen een maand al drie weefgetouwen, vijf spinnewielen en hebben we ruimte en voorwaarden gecreëerd om Leidse wol van schapen van de Kinderboerderij uit de Merenwijk te kunnen wassen, kaarden, kammen, verven, spinnen, weven, vollen en ruwen. In een prachtig ‘depot-kantoor’ liggen nu de tientallen kleurrijke dekens uit de verzameling van Helga van Manen als inspiratiebron. In de door Natasja aangelegde tuin voor de werkplaats werden planten gepoot, die volgend jaar bij het verven van de wol gebruikt kunnen worden.
Stephan en Natasja hadden in het omtoveren van het regulatorhuis in een heuse deken-werkplaats een zeer belangrijke rol. Momenteel onderzoeken zij de mogelijkheden om een weefmachine te kopen. We hopen dat onze inspirerende samenwerking ook in de toekomst wordt voortgezet!
Stephan is technisch opgeleid, heeft verschillende ondernemingen gehad en werkt momenteel rondom handelsbevordering tussen Nederland en Schotland op het gebied van groene energie.
Natasja is verantwoordelijk voor het creëren en uitvoeren van innovatie trainingen voor professionals bij PLNT Leiden - Centrum van Innovatie en Ondernemerschap. In de afgelopen tien jaar heeft Natasja veel samengewerkt met start-ups en startup incubators met als doel om veelbelovende ondernemers in het innovatie veld verder te helpen door ze samen te brengen met waardevolle corporate launching customers.
Ik wil graag een Leidse deken kopen.